Milja Kütt naasis Soomest Albu toiduaita kokaks
Veel eelmisel aastal kuulus Milja Küti ellu iganädalane Soomest Eestisse sõitmine. Reedeti kulges tema teekond naaberriigist Tallinna ja sealt Järva valda Agerisse ning pühapäeval võeti koos elukaaslasega suund tagasi töömaile. „Albu jäi mulle kogu aeg kodutee peale," ütles Milja. Nii oli ta juba toiduaidaga kui hoonega sõbrunenud. 2024. aasta suvel sai Miljal iganädalasest sõidust mõõt täis ning ta otsustas tagasi Eestisse tulla. 2024. aasta septembrist töötab ta Albu toiduaidas peakokana. Alates selle aasta 1. aprillist toitlustab Milja ka Ahula varjupaika.
Sõbranna oli Miljale juba eelnevalt tutvustanud võimalust töötada Eestis kokana, kuid otsustavaks sai palk – Soomes on tunduvalt suuremad töötasud. „Söögitegemine on mulle kogu aeg meeldinud ja südamelähedane olnud," ütles Milja. Ta on õppinud kokandust ning kiidab oma kogemust Tallinnas Nordic Hotel Forumi suurköögi hommikusöögi kokana.
Milja on Soomes tööd teinud kahel korral ning jõudnud otsapidi tagasi kodumaale. Soomes oli Milja kodude koristaja. Esimesel korral läks ta lihtsalt tuttavaga tema töövestlusele kaasa, omamata plaani minna tööle, sest Miljal oli töökoht olemas. Juhtus aga nii, et Milja meelitati Soome ära. „Mõtlen tagantjärele, et see oli julge samm. Polnud ju mingit ettekujutust, kuidas näiteks ametiautogagi sõitma hakata," meenutas Milja.
Nüüdseks on Milja tagasi Eestisse kolinud ning saab nautida oma majas elamist. Ta elab koos elukaaslasega Ageri külas, mis asub Albu toiduaidast umbes kümne kilomeetri kaugusel. Seega on töö kodu lähedal. „Nägime, et ainult nädalavahetuseti käies ei jõua me seda maja mitte kunagi üles ehitada. Ja ma olin väsinud Soome vahet sõitmast," tõi Milja välja ühe põhjustest, miks ta Eestisse naasis. „Mind võlub majas elamine. Soome korter ahistas mind. Ma tahan uksest oma aeda minna ja näpud mulda panna. Mind köitis see kõik," lisas ta. Ka lapsepõlves elas Saaremaalt pärit Milja oma majas.
Milja töö on olnud läbi elu sisetingimustes. „Ma olen kogu aeg tahtnud teha tööd soojas, et ei peaks õues külmetama," tõi ta välja ühe oma töö positiivse külje. Milja on pidanud teisigi ameteid peale koka, kuid söögitegemine on siiski sügavalt tema südames.
Albu toiduaidas kuulub tema meeskonda üks abitööline. Nende toitlustada on Põhja-Järva kooli Albu õppekoha õpilased, keda on nimekirjas 96. Samuti Järvapesa lasteaia Albu hoone lasteaialapsed, keda on 30. Lisaks ka mõned inimesed personalist. „Reklaam on levinud töötajate seas, et nii head söögid on. Rahvast on juurde tulnud. Tuleks ehk veelgi, aga vahetund on väga lühike," ütles Milja. Ta avaldas lootust, et äkki läheb sügisest vahetund pikemaks, et õpilased ja ka kooli personal saaks toitu nautida. „Pluss on see, et siin saab otse sooja toitu, mis pole termoses loksutatud," ütles ta. Milja teada toob riik sügisel koolisöökidesse uued nõuded. Et oleks vähem suhkrut ja näiteks kastmeid ei tohiks valmistada nisujahuga.
Milja tööpäev algab hommikuputrude valmistamisega. „Tulen hommikul kell seitse ja panen pliidi tööle. Esimene toitlustus on lasteaiale. Teen pudru, saadan ära vitamiinipausi," tutvustas ta esimesi hommikusi tegemisi. Järva Teenustes tegutseb toiduvedaja, kes tuleb kell 8 toidule järele ning viib selle käruga lasteaeda. Kella 8.45 paiku saabub toiduaita Albu kooli perenaine, kes viib hommikupudru kooli. Kui pudrud on välja saadetud, hakkavad ettevalmistused lõunasöögiks. Seal on Miljal abiline, kelle ülesannete hulka kuulub tükeldamine, hakkimine, kartulite koorimine, salati tegemine. Abiline katab lauad ja koristab. Milja valmistab põhiroad ning aitab ka koristamisel.
„Kui lasteaial on soe toit, siis selle väljastan kuskil kella 14 ajal toiduvedajale," ütles ta. Külma toidu annab ta vahel isegi varem kaasa. Koka ameti juurde käib ka kaupade tellimine ja vastu võtmine. Seegi pole Miljale võõras. Ta on sellega ka varasemalt tegelenud.
Milja soov on hakata pakkuma toitlustamist ka väljaspool kooli ja lasteaeda. „Koht on ilus ja armas," ütles ta. Milja soovib uuendada nõusid, et saaks teha ka pidulaudasid. Ta avaldab lootust, et juba sügisel saab vastu võtta tellimusi kõikidelt soovijatelt. Kui on soovi juba praegu, siis tasub igatahes Miljaga ühendust võtta.
Toiduait on piisavalt ruumikas, et pidada seminare, koolitusi ja teisi sündmuseid, mahutades laua taha mugavalt ära umbes 80 inimest.